Omvärldsbevakning v 24

Ny svensk covid-19-dataportal kopplad till Europa. Ansiktsigenkänning på Skavsta verkar bli verklighet. Drönarkort dröjer. Men Komet håller tiden!

– Man kan läsa in allt som behövs för att klara provet för drönarkort. Men själva provet för att få kortet samt registrering av drönaroperatör kommer inte kunna göras förrän den 4 januari 2021, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen till SVT. Från 1 juli var det tänkt att den som flyger drönare skulle behöva ett så kallat drönarkort och registrera sin utrustning. EU har nu skjutit på införandet sex månader på grund av coronapandemin. Länk!

Framsteg i forskningen kring coronaviruset drivs i hög grad av att forskningsdata snabbt kan delas världen över. Nu lanseras en svensk covid-19-dataportal som ska samordnas med den befintliga europeiska portalen. SciLifeLab driver portalen, som riktar sig till forskare inom alla ämnesområden men även till allmänheten. Vetenskapsrådet ansvarar för samordningen mot det europeiska initiativet. Länk!

Efterlysta, eller personer misstänkta för allvarlig brottslighet, ska avslöjas vid gränsen genom ansiktsigenkänning. Regeringen föreslår ändringar i utlänningsdatalagen som ska möjliggöra ett försök på Skavsta flygplats. Håkan Norling – inspektör inom gränspolisen – berättar om tekniken för SVT. Länk!

Erika Cheung – visselblåsare i skandalföretaget Theranos, som fuskade med blodtester – startar en ideell organisation som fokuserar på att skapa etiska verktygslådor för företagare. Hör hur hon hittade modet att tala ut, i podden ”Entreprenörskap och etik” som produceras av Stanford Innovation Lab. Länk!

Tekniska museet har öppnat igen. Vi har tidigare rapporterat om utställningen Hyper Human som tar upp områden där tekniken är på väg att bli en allt viktigare del av mänskligheten. Till utställningen finns en digital lektion om teknik och etik, med övningar kring etiska dilemman. Länk!