Omvärldsbevakning v 22

Telekomkamp om vem som satte upp Sveriges första publika 5G-nät. SOS Alarm använder drönare vid akutlarm. Och spännande “regulatorisk sandkasse” för “kunstig intelligens” på norska Datatilsynet. 

I veckan meddelade Tele2 att de aktiverat Sveriges första publika 5G-nät, i Stockholm. Men de är inte ensamma om att vilja etablera sig på marknaden och att vara först med den nya tekniken. Telia säger till SVT att de varit igång med 5G i Stockholm sedan flera veckor. Länk!

SOS Alarm ska börja använda drönare vid akutlarm. När det kommer larm om hjärtstopp ska en drönare skickas iväg med en hjärtstartare till platsen i väntan på ambulans. Det göteborgsbaserade företaget Everdrone, SOS Alarm och Karolinska institutet (KI) är först i världen med att inom ramen för en klinisk studie faktiskt göra verklighet av konceptet, rapporterar SVT. Länk!

”För Datatilsynet kommer sandkassen att bidra till att öka kunskapen om och ge insikt i nya innovativa lösningar, samt göra det lättare att identifiera potentiella risker i ett tidigt skede.” Norska regeringen har beviljat datainspektionen i Norge extra finansiering till en regulatorisk sandbox för artificiell intelligens. Länk!

Även brittiska datainspektionen, Information Commissioner´s Office, ICO, sätter upp en regulatorisk sandbox. Denna för organisationer som utvecklar innovativa produkter och tjänster med hjälp av personuppgifter. Sandboxen vänder sig till nystartade företag, små eller medelstora organisationer och stora organisationer i privat, offentlig och frivillig sektor. Inte mindre än 64 har anmält sig.  Länk!