Omvärldsbevakning v. 19

Denna vecka rapporterar vi flera nyheter inom medicinområdet, men också inom policy och design. Komet arbetar löpande med omvärldsbevakning och listar här några nyheter sekretariatet uppmärksammat under i början av maj.

Medicin och data

”Diskussion om framtidens utmaningar och lösningar inom vård och omsorg.” Snart dags för Vitalis, den stora nordiska konferensen inom e-Hälsa (länk). Komet medverkar i ett av seminarierna på onsdagen – kom gärna och träffa oss på plats i Göteborg!

Medicin

Data från mer än fem tusen vårdenheter”. Uppdatering av Vården i siffror med nya data om bland annat indikatorer (länk). Mycket intressant att läsa på hela denna webbplats för den som är intresserad av hur hälso- och sjukvården fungerar (länk).

”Kunskap om AI en vit fläck inom läkarprofessionen”. Den tekniska utvecklingen i sjukvården går framåt snabbt. Samtidigt har den medicinska utbildningen och etiska diskussionen inte hängt med, enligt en rapport från Studieförbundet för Näringsliv och Samhälle (länk) som kommenteras i Läkartidningen (länk).

Medicin och etik

”Genetiska tester på barn bör inte göras utanför hälso- och sjukvården”. Statens medicinsk-etiska råd kommenterar ett uttalande från det norska Bioteknologirådet om genetiska tester som säljs via nätet direkt till konsumenter. Kommentar publicerad 29 april (länk).

Policy

”How policy support to innovation should adapt and in what directions”. OECD ger sin syn på utvecklingen av digital innovation och beskriver bland annat trender samt rekommendationer inför framtiden. Rapport publicerad 10 april (länk).

Design

”Morgondagens värld formas av den design och teknik som utvecklas i dag”. En utställning på ArkDes i Stockholm visar 80 projekt, från intelligenta apparater till satelliter, som ger en bild av hur framtiden kan komma att se ut. Utställningen pågår till 4 augusti, 2019 (länk).

Automatisering

”Robotarna tar över i framtidens fabriker”. Reportage från en digital produktionsenhet i Göteborg. Artikeln i DN 3 maj (länk)