Omvärldsbevakning v 14

Också denna vecka lyfter vi initiativ för att hantera hälsokrisen. Vi inleder dock med ett etikblock. För trots det allvarliga läget är det viktigt att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Coronaviruspandemin väcker flera betydande etiska, juridiska och praktiska utmaningar för såväl individen som samhället. Hur dessa utmaningar tacklas från samhällets sida kan påverka förtroendet för samhället, solidariteten mellan medborgarna, skyddet av sårbara grupper och folkhälsan i stort. Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har samlat länkar till material som behandlar etiska aspekter av covid-19 pandemin. Länk!

Regler för dataskydd (som GDPR) hindrar inte åtgärder i kampen mot corona. Men även i exceptionella tider måste den registeransvarige och processorn säkerställa skyddet av de registrerades personuppgifter. Läs det fullständiga uttalandet om behandling av personuppgifter från European Data Protection Board. Länk!

– Det finns en risk att de här verktygen blir normaliserade och finns kvar även efter att pandemin saktat in, säger Darrell West, chef vid Brookings Institution’s Center for Technology Innovation till nyhetsbyrån AFP. Ny Teknik rapporterar hur den svenska regeringen öppnar för att spåra människors mobiltelefoner för att följa coronavirusets utbrott. Också Komet har kommenterat platsdata och integritet vid pandemier. Länk!

Det finns stora förväntningar om att artificiell intelligens (AI) kan bidra till att lösa framtidens utmaningar inom hälso- och sjukvården. Statens medicinsk-etiska råd (Smer) analyserar etiska och samhälleliga aspekter på AI i hälso- och sjukvården och beskriver några av de utmaningar som teknologin medför. Länk!

I förra veckans omvärldsbevakning läste vi att superdatorn Summit från IBM användes i kampen mot det nya coronaviruset. Nu tar även tre av Sveriges mest kraftfulla superdatorer upp jakten: Tetralith vid i Nationellt superdatorcentrum i Linköping, Uppmax vid Uppsala universitet och HPC2N i Umeå, skriver Ny Teknik. Länk!

– Hack the Crisis syftar till att hitta konkreta lösningar. Vi har tre områden man kan tävla i: rädda liv, rädda samhällen och rädda näringslivet, säger Carolina Emanuelson, partneransvarig på Hack the Crisis Sweden. Komet lyckönskar hackarna i helgens hackathon! Länk!